perjantai 14. marraskuuta 2014

Jouluruokaa

Kinkku vai kalkkuna?  Kylmänä vai kuumana? 

Mahtaa olla niin monta eri mielipidettä kuin on syöjääkin. Meillä se on kinkku ja minulle se maistuu kylmänä ja lämpimänä. Otimme pienen varaslähdön ja paistoimme pyhäinpäivänä pienen kinkun. Pidän sinappi kuorrutetusta kinkusta.  
 Sinappikuorrutuksen teen siten, että voitelen kinkun pinnan sinapilla ja sen jälkeen ripottelen pinnalle korppujauhoja, neilikoita minä en laita kinkkuun. Esim dijon- sinappi on hyvä tähän tarkoitukseen. Kinkku uuniin 200-225 astetta, noin 10-15min tai kunnes kinkku on kauniin ruskea. 


Tein samlla myös laatikoita pakastimeen, lanttua ja porkkaanaa, joudun ehkä tekemään niitä vielä lisää. Ostatteko valmiit laatikot vai teettekö ne itse?  Meillä ei syödä jouluna maksalaatikkoa, koira sitä kyllä saa.  Makaronilaatikkoa ei myöskään meillä jouluna ole tarjolla.  

Kinkunkastikkeitakin on varmasti jokaiselle jotain. Meillä on tehty monesti sellaista mihin laitetaan omenasosetta, mutta tällä kertaa tein tätä, en vain muista mistä olen tämän ohjeen napannut. 

Kermainen sinappikastike

5 dl kinkun paistolientä vedellä laimennettuna
1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl karkeaa dijonsinappia
1 dl kermaa
mustapippuria myllystä
(1 ½ rkl brandya tai konjakkia)
1. Laimenna kinkun paistoliemi vedellä sopivan suolaiseksi.
2. Sekoita kattilassa kylmään paistoliemeen vehnäjauhot ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee.
3. Keitä hiljalleen noin 5 minuuttia välillä sekoittaen.
4. Lisää sinappi, kerma, ripaus pippuria ja halutessasi brandy tai konjakki. Keitä vielä noin 2 minuuttia. Maista ja laita valmis kastike tarjolle.

~S~


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti